Duart e Helenës Foto e Athénaïs LACHAT

“U largova nga Irani një të premte, për të qëndruar gjallë…”

“Ishte dëshira e fëmijëve të mi”. Përdhunime, aborte të foshnjave të saja vajza… Një avokate iraniane që jeton në Nancy, Francë, nuk tregon vetëm historinë e saj të mërgimit. Por mbi të gjitha, historinë e vajzave dhe grave në Iranin e sotshëm.
Nga Athénaïs Lachat, studente e Shkencave Politike, Nancy.

Redaktore Elda Spaho Bleta
Përkthyer në shqip nga origjinali në frëngjisht nga Elda Spaho Bleta
Autorja e artikullit, Athénaïs LACHAT Foto nga Anastasia PAPADOPOULOS Në foton e mësipërme: Duart e Helenës, ndërsa ajo tregon se si është dhunuar dhe perdhunuar për vite me radhë. Foto e Athénaïs LACHAT

Helena* ka lindur në vitin 1978, në Teheran. Jozyrtarisht dhe realisht, ajo është 44 vjeç. Por zyrtarisht, ajo është 47 vjeç, pasi i ati i falsifikoi certifikatën e lindjes që të mund ta martonte më shpejt. "Vij nga një familje ku, të kesh një vajzë, është turp dhe poshtërim. Për ta, një vajzë do të thotë thjesht një skllave fizike dhe seksuale".

Të jesh një vajzë-fëmijë në Iran

Ajo u rrit në një mjedis të dhunshëm. Tashmë avokate, Helena është ende e tmerruar nga babai i saj. Që në fillim të jetës, ai e keqtrajton, bashkë me nënën e saj. E ëma, nuk duron dot më dhe largohet nga shtëpia kur Helena është vetëm një vajzë e vogël. Ky largim i lë terren të hapur të atit, i cili e detyron të ndërpresë studimet për të punuar. Helena tregon se ai ishte në borxh dhe e përdor për të fituar para. E detyron të "punojë" me një mik të vetin, një burrë 37-vjeçar i pasur dhe me ndikim. Helena është vetëm 15 vjeçe… Për të “punuar”, ajo duhet të largohet nga Teherani për në një qytet tjetër. Ky largim shënon fillimin e një periudhe të errët. “Kur ligji i një vendi i lejon të ashtuquajturit vëlla, baba apo gjysh të bëjë çfarë të dojë me një vajzë të re, epo, jeta e kësaj vajze thjesht bëhet ferr”, - thotë ajo.

Të drejtat e grave në Iran shkelen çdo ditë. Siç shpjegon Javaid Rehman1, një profesor i së drejtës ndërkombëtare dhe studiues i kushtetutës myslimane, ato shihen si qytetare të dorës së dytë. Kjo konfirmohet nga legjislacioni iranian i cili haptazi nxit diskriminimin ndaj grave. Për shembull, parashikohet që ato mund të martohen që në moshën 13- vjeçare, madje edhe më herët, me pëlqimin e babait, sipas Javaid Rehman.

Kjo nxitje ligjore solli shumë martesa ttë hershme. Sipas një studimi të Qendrës Iraniane për të Drejtat e Njeriut të publikuar në vitin 20202, 7 323 martesa të vajzave të moshës 10-14 vjeçe, u rregjistruan midis marsit dhe qershorit 2020.

Gjithashtu, për një grua, është pothuajse e pamundur të paraqesë kërkesë për divorc në Iran. Ajo duhet të provojë një nivel të padurueshëm dhune, ndërkohë që burri mund të divorcohet pa asnjë justifikim, sipas përfundimit të Qendrës Ndërkombëtare për Mbrojtësit e Minoriteteve dhe të Drejtave të Njeriut në një raport të vitit 20193.

Mbrojtja shtetërore për gratë është pothuajse inekzistente. Kur Helena fillon të "punojë" me mikun e të atit, ajo duron tortura fizike dhe psikologjike. Pavarësisht kësaj, ajo nuk guxon të bëjë asgjë. “Jam përdhunuar rregullisht dhe, në moshën 17-vjeçare, mbeta shtatzënë nga ky burrë”, – tregon Helena.

Ai dhe familja e tij vlerësojnë ekskluzivisht faktin e lindjes së djemve. Por fëmija i parë i Helenës është një vajzë, sipas ekos me ultratinguj. Prandaj ajo detyrohet të abortojë pas 18 javësh shtatzanie. Ky abort i vonshëm sjell rreziqe të mëdha për gratë. Në Francë, është e paligjshme të abortosh pas 14 javësh shtatzënie, siç deklarohet nga Shërbimi Publik, në faqen zyrtare të administratës franceze4.

Por, për këtë vajzë 17-vjeçare, është vetëm fillimi i një serie të gjatë shtatzënish...

“Nuk doja më një vajzë të vdekur”.

Në vitin 1998, Helena pati, më në fund, një fëmijë që mund të mbante. Ai ishte një djalë. Miku i të atit vazhdon ta përdhunojë për të pasur më shumë djem, gjë që shihet si prestigj në familjen e tij. Prandaj, Helena lind një djalë tjetër në vitin 2001. Më pas iu desh të abortonte dy vajza të tjera…

Në vitin 2011, ajo pati djalin e saj të fundit. Disa muaj më vonë, mbetet përsëri shtatzënë, por ajo zgjedh të abortojë menjëherë, pa e marrë vesh abuzuesi i saj. E reja nuk dëshiron më të ketë një fëmijë tjetër dhe mbi të gjitha, “nuk doja më një vajzë të vdekur”.

Helena jeton me tre djemtë e saj në rezidencën e tij të madhe. Megjithatë, ajo nuk jeton vërtet me këtë burrë, por në një krah të izoluar të ndërtesës. Ai ka disa gra ndaj e reja mezi shkëmben ndonjë fjalë me të dhe vazhdon të kujdeset për fëmijët e saj.

Pas vitesh të tëra kalvari, i ati i Helenës vdes. Ajo shkon në shtratin e vdekjes, ku ai i kërkon falje. Ajo thjesht përgjigjet: "Nuk të fal dot".

- Si u ndjetë atë ditë?

- Ditën që im atë vdiq, u ndjeva i çliruar. Bëra tualet, shkova te parukierja... u ndjeva e lehtësuar... 

Një liri paguar shumë shtrenjtë

Me vdekjen e babait, Helena gjen guximin të largohet nga shtëpia ku jeton. Madje, është gati të lërë atje edhe fëmijët e saj. Nuk ka frikë se mos u ndodh diçka e keqe: babai i tyre është shumë krenar për "tre djemtë" e tij. Por nuk ndodh kështu. Për këtë burrë, kur ajo e braktis, është turp i madh. Ai është gati të bëjë gjithçka dhe e kërcënon me më të keqen: Nëse nuk kthehesh, do t'i shes të tre djemtë!

Kështu, ajo kthehet për të mbrojtur fëmijët. “Për të më dënuar, më torturoi dhe më rrahu. Por unë qendrova fort, pa u dobësuar. Tani që im atë kishte vdekur, nuk kisha më frikë dhe fillova të mos bindesha. Vendosa të punoja, ndërkohë që nisa prapë shkollën. Gjithçka bëhej në fshehtësi. Për fat shtëpia ku banoja me fëmijët ishte një apartament i mënjanuar dhe nuk isha gruaja e tij. Vazhdova të studioja drejtësinë sepse doja të bëhesha juriste. Duke ndryshuar ligjin, mund të jetoja edhe unë më mirë”.

Por ai, një ditë, zbulon gjithçka. i çmendur nga inati, këtë herë e detyron të martohet zyrtarisht me të. "Dhe, kur je një grua e martuar në Iran, nuk ke të drejtë ligjore të mos i bindesh burrit tënd."

Po, sepse Kodi Penal Islamik i Iranit i kushton një pjesë të tërë detyrave martesore. Ky kod përcakton se gratë duhet të plotësojnë në çdo kohë nevojat seksuale të burrave të tyre (neni 1 108). Gjithashtu specifikohet se bashkëshortët përcaktojnë vendbanimin e grave të tyre dhe për rrjedhojë kontrollojnë lirinë e lëvizjes së tyre (neni 1 114). Ata mund t'i ndalojnë grave të tyre edhe ushtrimin e një profesioni të caktuar, nëse konsiderojnë se ai është "i papajtueshëm me interesat e familjes" (neni 1117).

Përpjekjet e Helenës për të studiuar dhe punuar u bënë të paligjshme përmes martesës së saj. Pavarësisht kësaj dhe dhunës që pëson, ajo vazhdon shkollën. “Në fund të fundit, problemet u bënë burimet e ambicieve të mia. Sa më shumë probleme kisha, aq më shumë doja të përpiqesha”.

Ajo bëhet avokate në fshehtësi. Përpjekjet e saj acarojnë gjithnjë e më shumë bashkëshortin, i cili vazhdon të jetë i dhunshëm. Ai e kërcënon rregullisht se do t’i marrë fëmijën e tretë, me të cilin ajo është shumë e lidhur sepse është ende shumë i vogël në moshë. Kodi civil iranian qartëson se nëna ka kujdestarinë e fëmijës deri në moshën dy- vjeçare. "Pas kësaj, kujdestaria i kalon babait," - vëren Instituti i Paqes i Shteteve të Bashkuara në një artikull të vitit 2020, me titull "Ligjet dhe gratë iraniane6”.

Ik, ik, ik! Por si?

Përballë këtyre kërcënimeve, Helena merr një vendim: Ajo duhet të largohet nga Irani me fëmijën e saj të fundit. Gruaja e re ndërmerr hapa në fshehtësi dhe fiton një vizë studimesh për në qytetin Nancy-it, Francë, e vlefshme nga 1 shtatori 2020. Megjithatë, nuk ka mbërritur në fund të mundimeve. Në Iran, fëmijët dhe gratë e martuara, duhet të kenë leje për t'u larguar nga vendi. Kështu, fëmijët duhet të marrin lejen e babait të tyre dhe grave të martuara, atë të bashkëshortit, në përputhje me ligjin i cili përcakton se burri mund ta ndalojë gruan e tij të shkojë jashtë vendit.

Ndaj Helena vendos t'i ngrejë një kurth bashkëshortit. Me kursimet e saj, ajo blen një makinë dhe burri lejon që rrëgjistrimi të bëhet në emër të saj. Helena sjell autorizimin për t'u larguar nga territori, duke e bërë të besojë se këto janë dokumentet për makinën. i shoqi, i cili nuk ka studiuar shumë në jetë, firmos pa kuptuar gjë. Helena tani mund të largohet. Por ajo nuk di si të marrë autorizimin për të birin. Nuk ka më ide të tjera... "Kështu që zgjodha të qëndroja në Iran: nuk bëhej fjalë që ta braktisja fëmijën tim." Megjithatë, dhuna vazhdon të përshkallëzohet. Ajo arrin kulmin të enjten, në 16 shtator 2020.

“Nuk do ta harroj kurrë këtë ditë. Nuk e di pse burri im vendosi të më vriste. Ndoshta ai ishte i lodhur me mua…”. Ndërsa arsyeja e këtij vendimi është e paqartë, pasojat e tij janë: Ndërsa dy djemtë më të mëdhenj të Helenës nuk janë në shtëpi dhe djali i tretë po fle, i shoqi dhe vëllezërit e tij e zgjojnë për ta çuar në makinën e saj. Aty e pret një bidon me benzinë. “Qëllimi ishte të më digjnin në makinën time”.

Për ta bërë këtë, ata nisen me makinë në një vend të veçuar. Për fat të mirë, në rrugë kanë filluar bllokimet e trafikut dhe Helena shpëton nga automjeti. Burri dhe vëllezërit e tij e ndjekin duke i hedhur vazhdimisht benzinë, në rrugë e sipër. Ajo thërret për ndihmë, por askush nuk guxon t'i përgjigjet një gruaje. “Megjithatë, policia erdhi dhe u tha : 'Mbylljani gojën kësaj gruaje dhe futeni në makinë. Njerëzit po e filmojnë dhe do ta vendosin në rrjetet sociale”.

Helena shoqërohet në shtëpi nga policia, e cila nuk e vë në dyshim asgjë. Por, për momentin, bashkëshorti i saj nuk guxon të vazhdojë me planin; aty janë edhe dy djemtë e tyre të rritur. Ata mësojnë se çfarë ka ndodhur dhe, pas largimit të të atit, i luten Helenës që të largohet sa më parë, në mënyrë që të mbetet gjallë. “Të nesërmen, dy djemtë e mi të rritur më zgjuan herët. Më kishin përgatitur letrat e udhëtimit dhe kishin blerë një biletë për në Teheran. Tashmë e kisha autorizimin e nënshkruar nga bashkëshorti im. U nisa një ditë të premteje, për të qëndruar gjallë. Ishte dëshira e fëmijëve të mi”.

Liri, por me çfarë çmimi? ?

E mbërritur në Teheran, Helena merr një biletë avioni për në Paris. Më pas nga Parisi, ajo mbërrin në Nancy ku, duke përdorur vizën e saj, regjistrohet në universitet. Më në fund, ajo është e lirë të studiojë drejtësi. E mbërritur legalisht në Francë, ajo nuk është në dijeni të faktit që ka mundësitë kërkojë azil. Kur e kupton këtë, Helena aplikon për azil në Francë më 19 korrik 2021 dhe, për fat, e përfiton atë në janar 2022.

Por çmimi i kësaj lirie është shumë i hidhur: vetmi, procedura shumë të gjata dhe të ndërlikuara ligjësimi në Francë, papunësi, depresion, ditë të gjata në spital, trishtim, dëshirë e çmendur për të parë fëmijët e saj… Por kjo është një histori tjetër. Që do të tregohet një herë tjetër...

*Emri është ndryshuar për të mbrojtur identitetin e personit.

Référénces:

1Javaid Rehman, “Iran: women and girls treated as second class citizens, reforms urgently needed,” 2021

2Human Rights, “Easy state loans prompting surge in child marriages in Iran

3Centre for Supporters of Human Rights and Minority Rights Group International, “Beyond the Veil : Discrimination against women in Iran”, 2019

4Service Public, “Interruption volontaire de grossesse”, 2022

5Andrew Hanna, “Iranian Laws on Women,” 2020

Ky artikull është prodhuar si pjesë e projektit “Të vijmë së bashku, të rrëfehemi, të mobilizohemi”, një partneritet midis platformës së informacionit PRO IDE dhe Secours Catholique Caritas Hauts de Lorraine, me mbështetjen financiare të kësaj të fundit. Ai u shkrua nga Athénaïs Lachat, studente në universitetin e Shkencave Politike në Paris, kampusi i Nancy-t, vullnetare (2022) me Secours Catholique Caritas Hauts de Lorraine, dhe u redaktua nga Elda Spaho Bleta, gazetare, themeluese e PRO IDE. Burimet e informacionit citohen dhe kur jepet një mendim vetjak, ai angazhon vetëm autoren. Përmbajtja e artikujve nuk përfshin strukturat e përmendura më parë.

Lini një koment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Verified by MonsterInsights